Catalan | English (US) | Español | Euskara

Descripció de l'Arxiu


Dipositada la documentació personal d'Ovidi Montllor a casa del seu amic íntim, el pintor Antoni Miró, aquest va decidir que calia posar-la a l'abast dels investigadors i de tots aquells que havien seguit durant anys la trajectòria artística i el compromís personal d'Ovidi.

Amb aquesta finalitat es va contactar amb la Universitat Politècnica de València (UPV) que va escometre l'inventari del arxiu personal d'Ovidi Montllor.

La tasca d'ordenació va estar dirigida per l'historiador Àngel Beneito , i ha permès tenir a l'abast centenars de cartes, de postals, d'articles, de retalls de premsa, de poemes, de partitures, de cartells i més de 1300 fotografies personals i de treball.

Després d'aquesta tasca, res millor per a donar-li difusió que digitalitzar el fons i posar-lo a disposició de tot hom creant un lloc web que va estar presentat ja fa anys al l'Escola Politècnica Superior d'Alcoi, i que fins avui ha comptat amb nombroses visites i peticions de documentació.

Aprofitant l'estructura del lloc web creat en el seu dia, s'ha volgut millorar la qualitat de les imatges, l'accessibilitat i la interacció amb els que el visiten. Per això s'ha decidit aprofitar una plataforma ja existent dedicada primordialment al visionat de fotografies, per a penjar l'arxiu continuant amb la projecció de la figura i obra d'aquest excel·lent actor i cantautor Alcoià. Com podrà vores la qualitat de les imatges és més alta, però el més interessant consisteix en que es poden fer aportacions en forma de comentaris a cada document o fotografia.

A banda del que composa l'arxiu personal d'Ovidi, també podran fer-se aportacions d'altres documents (fotografies escrits, etc.) que els visitants del lloc web tinguen a bé fer, per a desgranar opinions i informacions, així com dinamitzar el funcionament del lloc web.

Però en què consisteix L'Arxiu Personal Ovidi Montllor?

La documentació existent és consulta indefugible per a tot aquell que desitge conèixer i capbussar-se en la persona i en l'obra d'Ovidi Montllor. Consta de més de 4000 entrades i abasta informació sobre una bona part de la vida personal i pública d'Ovidi Montllor, així com de la seua activitat intel·lectual i artística. En ella podem trobar un munt de cartes, de postals, de dibuixos, d'articles, de retalls de premsa, de cançons, de poemes i de dramatitzacions, així com discs, fotografies, partitures, guions de cinema, de teatre o de TV.

La documentació del arxiu personal s'ha organitzat segons els següents apartats:

  • Dades personals
  • Textos
  • Dibuixos
  • Audiovisuals
  • Partitures
  • Cartells i fullets de mà
  • Hemeroteca i retalls de premsa

En “Dades personals” pot trobar-se informació sobre l'homenatge que va rebre Ovidi Montllor a Alcoi el 1994 i el que li va oferir l'Ajuntament de Cubelles el 2001. També hi ha una selecció de les fotografies que es van realitzar durant l'homenatge i la correspondència que va rebre amb motiu d'eixa efemèrides.

A més, aquest apartat recull la participació d'Ovidi en l'homenatge que la Universitat de València li va fer a Vicent Andrés Estellés, el 1993.

A l'apartat “Textos” podem trobar informació sobre les col·laboracions i els articles periodístics que feia o que parlen d'ell. També hi ha centenars de textos i lletres de cançons escrites a màquina o manuscrites per ell, amb quantitat de correccions i esmenes. L'ofici que més m'agrada, Voleu guerra?, Tot explota pel cap o per la pota, El meu poble Alcoi o Als meus amos, són una mostra.

L'apartat “ Dibuixos personals” inclou una petita mostra de dibuixos i d'esbossos a llapis o a retolador que va fer l'Ovidi, generalment durant els anys seixanta. Alguns d'ells són inèdits.

L'apartat “Àudiovisuals” és força interessant, ja que conté més de mil fotografies personals i de treball d'Ovidi Montllor, així com un munt de diapositives, de negatius, de fotogrames i portades de discos.

Per una banda, el material exposat inclou un gran assortit de fotos personals, de caire familiar i amb amics. Per altra també hi ha fotos de treball, aquestes realitzades durant els concerts, amb les representacions teatrals o durant els rodatges de cinema o de televisió.

L'apartat “Partitures” està format per més de dues-centes partitures, així com adaptacions musicals i lletres de cançons. Entre altres, podeu trobar: Encara nois, encara, Perquè vull, Si senyor, Va com va, o la Cançó del cansat.

A l'apartat “Cartells i fullets de mà” podeu trobar quasi tres-cents cartells i fullets que es van editar per anunciar les seues actuacions teatrals, així com els concerts i els festivals on va estar. Els programes inclouen molta informació sobre el dia, l'hora, el lloc de actuació i les cançons que va recitar o les obres amb les quals va participar.

L'apartat “Hemeroteca i retalls de premsa” posa al nostre abast els articles periodístics i entrevistes que li van fer els mitjans a l'actor. No són totes, però són les que ell conservava. Hi ha una gran quantitat de retalls de premsa, que moltes vegades estan agrupats en un mateix full. L'hemeroteca i els retalls de premsa són importants més que res per la seua gran extensió, al ser juntament a les fotografies del material més extens de l'arxiu

Popular tags